NL / EN
Jeadvocaat:
 • Daar is in de huidige crisis in de rechtstaat natuurlijk helemaal geen geld voor. Ben je betoeterd? Ik kindertjes d… https://t.co/WEZFzCvARx

  12 nov 2018 - Favoriet - Retweet - Beantwoorden
 • Wijze vrouw hoor @Advocatenblad @Advocatenorde https://t.co/C17qYtDjdR

  12 nov 2018 - Favoriet - Retweet - Beantwoorden
 • En deze: @Advocatenblad en @Advocatenorde https://t.co/8eLJrg5PjJ

  12 nov 2018 - Favoriet - Retweet - Beantwoorden
 • Leest u even mee @Advocatenorde en @Advocatenblad ? https://t.co/kgjAdAEAnp

  12 nov 2018 - Favoriet - Retweet - Beantwoorden
 • @SafaTweets Net als mijn lerares boekhouden van vroeger. Als je het niet begreep las ze het opnieuw voor. Dat wad t… https://t.co/QexlUBLd9E

  12 nov 2018 - Favoriet - Retweet - Beantwoorden
'Ook bij zelfmoord moet expert sporen veiligstellen'
Geplaatst op 20.01.15

Ook bij zaken die lijken op zelfmoord, moeten experts sporen veiligstellen. Zo wordt voorkomen dat sporen van een mogelijke dader al zijn uitgewist en nabestaanden in grote onzekerheid achterblijven, als later blijkt dat tóch geen sprake is van zelfmoord.

Daarvoor pleiten de advocaten Richard Korver en Sébas Diekstra. Beiden hebben ervaring met zaken waarbij later twijfel rees over de doodsoorzaak.

Geen bewijs
Korver en Diekstra staan de families bij van de overleden Iris van den Hooff (23) uit Groningen en Talitha (25) uit Amsterdam. In beide gevallen luidde de conclusie al snel zelfmoord. Maar bij Talitha moest het Openbaar Ministerie onlangs door het stof omdat er achteraf toch geen bewijs bleek voor zelfmoord.

Van Iris is op verzoek van de familie haar lichaam opgegraven, waarna sectie uitwees dat een misdrijf niet is uit te sluiten en dat daar zelfs aanwijzingen voor zijn.

Moorden onopgelost
Volgens Korver, ook betrokken bij de zaak-Michelle Mooij die door het OM te snel werd afgedaan als zelfmoord, blijven door gebrek aan onderzoek vaker moorden onopgelost. Diekstra voegt toe dat de verantwoordelijkheid en de beoordeling niet mag liggen bij de politieman of -vrouw die ter plekke komt.

De VVD is het volgens een woordvoerster eens met zo'n verplicht onderzoek. Tweede Kamerlid voor D66 Magda Berndsen kan zich ook vinden in de oproep: "Experts moeten altijd sporen veiligstellen als iemand een niet natuurlijke dood is gestorven, ook al lijkt het zelfdoding."

 

Klik hier om het artikel te lezen.