NL / EN
Jeadvocaat:
Advocaat Korver: 'Sex met doden is inderdaad niet strafbaar'
Geplaatst op 05.06.15

Hoewel we necrofilie massaal afkeuren – godzijdank – is sex met een dode in Nederland niet strafbaar. Echt niet? ‘Echt niet’, zegt advocaat Richard Korver.

Dinsdag, 2 juni 2015, 19:00 uur

 

Hoewel ik natuurlijk ook vind dat je van lijken moet afblijven, aldus Korver.

Bizar
LINDAnieuws sprak de advocaat over dit bizarre onderwerp, naar aanleiding van een eerder bericht. Gisteren werd namelijk bekend dat een 21-jarige jongen veroordeeld is voor de moord op zijn 91-jarige buurvrouw. Hij vermoordde haar niet alleen, hij verkrachtte haar erna ook nog.

Niet strafbaar in Nederland
Maar voor dat laatste kan hij niet worden gestraft, want dat is niet strafbaar in Nederland. Verkrachting is tegen de wil in van een ander, dat is in het geval van een dode niet meer aan de orde, want die is niet meer, zegt advocaat Korver.

Necrofilie
Volgens de advocaat is het best vreemd, omdat het in de meeste landen om ons heen wél strafbaar is. En terecht ook, ik vind ook dat je van lijken moet afblijven, zegt Korver. Veel mensen zullen daarom denken, hopen of verwachten dat zoiets gruwelijks ook bestraft wordt. We zijn het er toch met z’n allen over eens dat necrofilie niet kan? Korver is het daarmee eens: Ja, bij iets dat maatschappelijk uiterst verderfelijk is, is dat niet meer dan logisch. Toch mag het dus, volgens de Nederlandse wet.

Lijkschennis?
Korver denkt dat de 21-jarige jongen zeker wel vijf jaar extra had kunnen krijgen, als verkrachting hem wel kon worden aangerekend. En lijkschennis dan? Dat bestaat eigenlijk niet in de Nederlandse wet. Er wordt wel eens over gesproken, maar dan wordt er meer verminking van een lijk mee bedoeld. Maar dan nog, lijkschennis (of lijkenschennis) vind je niet terug in het wetboek en is dus ook niet strafbaar. Grafschennis wel, maar dat is weer iets heel anders.


Klik hier voor het artikel.