NL / EN
Jeadvocaat:
Echtgenoot hoeft koffer niet te controleren
Geplaatst op 04.06.10

Op 17 mei 2010 Heeft het Hof Amsterdam besloten mevrouw P., cliënt van advocaat mr. Richard A. Korver, vrij te spreken van de invoer van cocaïne in Nederland. Dit terwijl mevrouw P. daarvoor door de Rechtbank Amsterdam nog tot 42 maanden onvoorwaardelijke celstraf was veroordeeld. In deze zaak ging het om een mevrouw die van Suriname naar Nederland reisde samen met haar echtgenoot. Haar echtgenoot had de koffer ingepakt.

De Advocaat-Generaal heeft betoogd dat er dan toch op zijn minst sprake zou zijn van een zogenaamde schuldvariant bij invoer. Nu uit geen enkel bewijsmiddel is gebleken dat de vrouw de koffer zelf heeft ingepakt, of wetenschap had van de daarin verborgen cocaïne, komt het Hof tot vrijspraak omdat het Hof met de advocaat van de vrouw van mening is dat tussen echtelieden niet behoeft te worden verwacht dat de ene echtgenoot de ander controleert indien die de koffers inpakt.

Het arrest van het Hof is van belang omdat steeds sneller en makkelijker wordt aangenomen dat iemand die met harddrugs in zijn koffers op Schiphol wordt gepakt daar toch op zijn minst wel de voorwaardelijke opzet op zal hebben gehad. In dit geval is daar echter paal en perk aan gesteld. Mevrouw P. is inmiddels blij en terug in Suriname.

Via de link hieronder treft u een kopie van het om privacy redenen geanonimiseerde arrest.

Klik hier om het bericht te openen (pdf)